Doskonała zupa szczawiowa. Prosty, szybki przepis na smaczną zupę ze świeżego szczawiu. MENU Dorotki

Wyświetlenia : 727

Sprawdź również inne przepisy

Komentarze (5)

  1. Dziękuję, ja używam szczawiu dziko rosnącego, gdyż jest dużo kwaśniejszy(mocniejszy) niż ten hodowlany.
    Ma mniejsze i ciemniejsze liście.
    Można nazbierać samemu albo zakupić na targu.
    Oczywiście jak ze wszystkim należy zachować umiar.
    Spożywanie bowiem zbyt dużych ilości szczawianów może u osób mających skłonności do kamicy nerkowej powodować takie problemy. A szczawiany są też m.in. w szpinaku, rabarbarze, truskawkach.
    Śmietana częściowo neutralizuje ten wpływ.
    Właściwie sezon na szczaw już się powoli kończy, ale można sobie też zapasteryzować w słoiczkach na pozostałą część roku.

  2. Dzień dobry! Wczoraj gotowałam.Podzielilam sie z córką bo obie jestesmy jej fankami.Od mojej mamy uczyłam się ją gotować.Ja zaprawiam ją podobnie jak Pani, dodatkowo jeszcze dodaję surowe roztrzepane żółtka jaj i odrobinę kurkumy.Jest to przepyszna zupa. Pozdrawiam.Dobrego dnia.

  3. Wczoraj gotowałam szczawiową. Nie dałam cebuli. Z warzyw dałam marchew, pietruszkę i seler. Śmietany kremówki tylko 1 łyżkę bo ja tak naprawdę nie używam śmietany , ale do tej zupy trzeba dla smaku. Dodałam ziemniaki młode ugotowane oddzielnie i jajko na twardo. Była pyszna. Jeszcze dzisiaj będę jadła. Pozdrawiam ❤️

ZOSTAW SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *