Tłusty czwartek w nowej odsłonie? 🥳 Wegańskie FAWORKI! 🥰 | Kinga Paruzel & Kuchnia Lidla

Wyświetlenia : 154214

Sprawdź również inne przepisy

Komentarze (7)

  1. Hej,

    W swoich notatkach znalazłem przepis za wegańskie ciastka cynamonowe które piekłem kiedy byłem młody, są bardzo szybkie do zrobienia (łącznie z pieczeniem i studzeniem).

    Oto on:
    Wegańskie ciastka cynamonowe

    Czas przygotowania: 35min

    SKŁADNIKI
    * 2 szklanki mąki* (280 g)
    * 3/4 szklanki oleju* (160 g)
    * ½ szklanki cukru* (50 g)
    * 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego*
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * ½ łyżeczki soli*

    PRZYGOTOWANIE
    1. Do miski dodajemy olej, cukier, mleko, cynamon oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno dawać się formować.
    2. Z ciasta lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy ją w dłoniach, a następnie kładziemy na blaszce i przygniatamy widelcem tworząc wzór kratki. Pozostawiamy centymetrowy odstęp pomiędzy ciastkami, nie urosną ale delikatnie rozejdą się na boki. 
    3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C dopóki się delikatnie nie przyrumienią (około 15-20 minut). Spod ciasteczek także powinien się przyrumienić. 
    4. Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce przez 5-10 minut. 
    5. Wegańskie ciasteczka cynamonowe przechowujemy w szczelnym pojemniku przez tydzień do dwóch tygodni.

ZOSTAW SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *